divendres, 18 d’abril del 2014

En el procés d’E/A (ensenyament-aprenentatge), quin és el paper del/la mestre/a i quin el de l’alumne/a?

Benvolgudes famílies,

Aquesta vegada us aporto un article redactat amb l’objectiu de donar-vos a conèixer quin és el paper del/la mestre/a i quin el de l’alumne/a en el procés d’ensenyament- aprenentatge.

Per començar, heu de saber que és molt important que tant l’alumnat com els docents han de tenir molt clar el paper que desenvolupa cadascú per a què tingui lloc un bon procés d’ensenyament-aprenentatge. Aquest paper permet als docents a ensenyar unes pràctiques educatives i als alumnes a aprendre i adquirir nous coneixements.

Podem determinar que l'alumne ha estat tractat al llarg de la història de maneres ben diferents. En l'antiguitat el docent realitzava les funcions d'ensenyant i educador. Es tractava d'una relació de respecte cap al professor que era assumida per l’alumnat sense més problemes ni discussions. El docent era el centre de l’educació i els alumnes havien d’obeir-lo en tot i respectar les seves regles (escola tradicional).

Però a poc a poc, la història ha anat canviant i el paper de l'alumne va guanyant en autonomia i llibertat dins del procés educatiu i, llavors, alliberat de pressions, la seva tasca va fent-se cada vegada més creativa. Així mateix i com a conseqüència d'aquest major grau d'autonomia, l’alumnat es fa més partícip de la seva pròpia formació. És vist com un ésser actiu i racional, construint el seu coneixement i organitza les seves pròpies estructures mentals.

Per una banda, l'alumne és el principal responsable del seu aprenentatge, perquè ha de participar en el procés complint un paper actiu i creatiu, el que li permetrà que desenvolupi al màxim les seves potencialitats. Gràcies a això, valorarà la recerca de coneixement com quelcom alliberador que procura el seu bé.
Per l’altra banda, el/la mestre/a té un paper de guia, orientador i acompanyant dels alumnes en el procés d’ensenyament-aprenentatge. El docent deixa de ser el centre de l’educació deixant lloc a l’alumne en el qual es centra tot el procés educatiu (paidocentrisme). El/la mestre/a ha d’estimular, animar i ensenyar als alumnes a aprendre a aprendre i a construir els seus coneixements adquirint cada vegada més autonomia personal.
Per tant, el paper del/la mestre/a és el d’un/una facilitador/a, un adult que escolti i proposi mètodes i experiències interessants d'aprenentatge.

Generalment els petits no estan acostumats a compartir les seves opinions, a dir el que no els agrada. Els docents haurien de tenir una actitud de curiositat davant el que els alumnes saben i volen, mostrant interès per allò que desitgen aprendre.
Per acabar, heu de saber que en el procés ensenyament-aprenentatge incideixen múltiples factors per l'èxit o fracàs del mateix. En la interacció del procés participen els dos elements de vital importància com són el mestre i l'alumne, que d'acord a les seves expectatives cap a l'aprenentatge desenvoluparan una bona o mala relació.

El mestre com a líder de la seva classe, coordinador de les activitats de l'aprenentatge, propiciarà que l'alumne pugui adquirir sentiments de superació, de valor personal i d'estimació que afavoriran el procés d’ensenyament-aprenentatge.
Els mestres com a part essencial de la relació educativa han de promoure un ambient òptim perquè es generin bones relacions mestre-alumne basades en la confiança i respecte mutu durant tot el procés d’ensenyament-aprenentatge.

Fins aviat,
Andreea Lavu, tutora de l’aula P4 (Les papallones)


1 comentari:

  1. Hola, som el grup del bloc "El desenvolupament infantil FDLP" http://eldesenvolupamentdelinfantfpd.blogspot.com.es/
    Un cop haver llegit "En el procés d’E/A (ensenyament-aprenentatge), quin és el paper del/la mestre/a i quin el de l’alumne/a?"
    creieu que en algues situacions es pot donar el paper a l'inrevés?

    ResponElimina